Vinnarhänder i poker

Som pokerspelare är det förstås a och o att ha koll på vilka vinnarhänder som finns i detta spel, för det är ju just handen man har, eller skapar, som avgör om man vinner eller inte. Därför kommer här en kort guide till de vinnarhänder som finns i poker.

Ett par

Två av samma kort, t.ex. två knektar, två tvåor eller liknande. Detta är den lägsta möjliga pokerhanden, och även en hand man stöter på relativt ofta när man spelar poker, då sannolikheten för att få ett par endast är en på 1.36. Högt par ess.

Två par

Samma som ovan, men två par istället för ett. Två par kan man få ganska ofta när man spelar poker, eftersom sannolikheten för att få detta är en på 20.

Triss

Tre av samma kort, t.ex. tre knektar, tre femmor och liknande. Sannolikheten för att få triss är relativt hög i pokerspel, en på 46.3.

Stege

En rad av kort i efterföljande valörer, t.ex. 4, 5, 6, 7 och 8. Alla kort behöver dock inte vara av samma färg. Dock måste ordningen vara exakt. Kallas straight på engelska, en benämning som används på vissa internationella pokerrum. En stege får man när man spelar poker en gång av 254.

Färg

En rad kort i samma färg, t.ex. 5 kort hjärter, spader eller liknande. Måste inte vara i efterföljande valörer, utan här är färgen det viktigaste. Kallas för flush på engelska, en benämning som man kan stöta på om man spelar på internationella pokerrum. Sannolikheten för en färg i ett poker spel är en på 508.

Kåk

En triss, dvs. tre kort av samma valör, t.ex. tre femmor eller tre damer, i kombination med ett par, dvs. två kort av samma valör, t.ex. två tvåor eller två kungar. Den exakta kombinationen spelar mindre roll, bara det är en triss och ett par man har. Kallas för full house på engelska. I ett vanligt spel kan sannolikheten för att få kåk beräknas vara en på 693.

Fyrtal

Fyra kort av samma värde. T ex. fyra damer, fyra treor eller fyra ess som på bilden nedan. Kallas four of a kind på engelska. Sannolikheten för att få ett fyrtal i ett pokerspel beräknas vara en på 4,164.

fyrtal-poker

Färgstege

5 kort i efterföljande valörer, av samma färg, t.ex. spader 3, 4, 5, 6 och 7. Kallas för straight flush, och om det är så att flera spelare har en färgstege, vinner den spelare som har det högsta toppkortet, dvs. det högsta kortet denna spelare har. Sannolikheten för att få denna hand i ett pokerspel är en på 72,192.

Royal Flush

En hand med de högst rankade korten i en och samma färg, dvs. 10, knekt, dam, kung och ess, alla spader, ruter, hjärter eller klöver. Den högsta vinnande handen i poker, och därmed något som alla spelare helst vill få när de spelar poker.

Royal

Sannolikheten för att få en Royal Flush i ett vanligt pokerspel beräknas vara en på 649,739.

Viktigt att lägga till är dock att pokerhänderna kan variera något i vissa specifika pokervarianter, de vinnarhänder i poker som nämns ovan är de vanliga och mest använda, men ska man spela en något mer ovanlig pokervariant, kan det vara bra att kolla upp hur man spelar poker samt om någon särskild regel för händerna gäller i detta spel. T.ex. kan man i vissa varianter även vinna om man bara har ett högt kort, men detta är mer ovanligt.

Inläggsförfattare: Fredrik